25 Eylül 2015 Cuma

Sağlık Bakanlığına: Hastaneler “Şifahane” Olsun

Sayın Bakanım,

Malumlarınız olduğu üzere, isimlerin, insanların ve dolayısı ile toplumların psikolojisi üzerinde etkili olduğu ilmi bir hakikattir.

Öyle ki isimlerin insanlar üzerindeki güçlü etkisini, atalarımız “Bir insana 40 gün deli dersen; o insan deli olur.” şeklinde veciz ve net olarak ifade etmişlerdir.

Efendimiz (s.a.v.), örneğin, çocuklarımıza isim koyma hususunda, “Sizler, kıyamet günü, isimlerinizle ve babalarınızın ismi ile çağrılacaksınız. O halde güzel isimler koyun.” diyerek, bizleri isim koyarken seçici olmaya ve güzel isimleri tercih etmeye sevk etmiştir. Ve çocuklarına güzel bir ad koyma; anne babanın en önemli vazifelerindendir.

İsim koyarken, en dikkat edilmesi gereken husus, adın, insan zihninde güzel ve müspet bir çağrışım yapmasıdır. Yani mühim olan, ismin anlamıdır.

Efendimiz (s.a.v.), bu bağlamda, İslamiyet’e ve insan psikolojisine uygun olmayan isimlerin; güzel anlamlara sahip adlarla değiştirilmesini emretmiştir.

Öyle ki Resulü Ekrem (s..a.v.), çocukluğunda güzel isim koyulmamış pek çok sahabenin adını bizzat değiştirmiştir. Sıkıntı manasına gelen Zahim isimli bir sahabenin adını; Beşir, yani müjdeleyici olarak koymuştur.

Efendimiz (s.a.v.) bir gün, sağılması gereken bir deve ilgili, çevresindeki sahabeye “Bunu kim sağacak?” diye sormuş; deveyi sağmaya talip olan Mürre (acı) ve Harp (savaş) isimli sahabelere onay vermezken, bu görevi Ya’iş’e (yaşıyor) vererek, yine bizler için, ismin önemine vurgu yapmıştır.

Bu istikamette, söz veya isim insanlar ve toplum üzerinde büyü kadar etkin bir güce sahiptir. Güzel isimler nasıl insan psikolojisinde olumlu tesir bırakıyorsa; kötü anlamlı isimler de insan psikolojisinde son derece olumsuz tesirler bırakmaktadır.

Sadede gelmek gerekirse, tüm arz ettiğim nedenlerle; günümüzde, insanımıza ve toplumumuza şifa dağıtmak üzere kurulmuş mekanların adı olan “hastane”, “hasta evi” manasında kullanılsa da, bu isim, gerek insan psikolojisi gerekse toplum psikolojisi yönüyle gayet menfi tesir uyandırmaktadır.

Dolayısı ile, Sağlık Bakanlığımızca, “hastaların evi” manasına gelen ve insan sağlığına olumsuz tesiri olduğunu bildiğim “hastane” adının; “şifa dağıtan yerler” anlamındaki “şifahane” ismi ile değiştirilmesi kanaati acizanemce son derece önemli bir hizmet olacaktır.

Toplum ve insan sağlığımız yararına, gereğini saygılarımla arz ederim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder